Osakunnan tunnukset

Osakunnan lippu

Osakunnan tunnuksista näkyvin ja arvokkain on Osakunnan lippu. Lippua käytetään yleensä Osakunnan ja yliopiston virallisissa tilaisuuksissa sekä kunnianosoituksissa. Osakunnan lippuun suhtaudutaan samalla kunnioituksella kuin muihinkin virallisiin lippuihin. 

Lipun ulkomuoto pohjautuu Ruotsin vallan aikaisen Kuninkaallisen Pohjanmaan Rykmentin (Österbottens infanteriregemente) komppanialippuun vuodelta 1686. Sinipohjaisen lipun keskuskuviona on historiallisen Pohjanmaan läänin vaakunan kuusi kärppää allekkain järjestyksessä 2+2+2. Kärppiä ympyröi lehväseppele. Lipputangossa on messinkinen keihäänkärki.

PPO:n käyttöön lippu vihittiin käyttöön sen ensimmäisissä vuosijuhlissa vuonna 1908. Vuonna 1957 lipun kuviointia muutettiin hieman lehvien ja kärppien osalta. Tämän lisäksi lipun tummansininen pohjaväri muuttui vaaleansiniseksi. Nykyinen lippu on järjestyksessään viides.

Osakuntanauha

Osakunnan nauhassa ovat edustettuna Pohjois-Pohjanmaan maakunnan värit tummansininen ja valkoinen. Nauhassa värit ovat järjestyksessä valkoinen-sininen-valkoinen. Osakuntanauha otettiin käyttöön vuonna 1912. Nauhaa käytetään osakunnan virallisissa tilaisuuksissa sekä edustaessa osakuntaa muiden järjestöjen tapahtumissa. 

Osakunnan jäsenet saavat nauhat eli ”värit” vallitsevan käytännön mukaisesti itsenäisyyspäivänä tai muuna kuraattorin päättämänä ajankohtana. Nauhoja jaetaan myös ajoittain vuosijuhlilla tunnustuksenosoituksena muiden osakuntien ja järjestöjen edustajille.

Rapiiri

Laulunjohtovälineenä käytettävä rapiiri on osakunnan tunnuskuvista äänekkäin ja tunnelmaa nostattavin. Käytössä olevat rapiirit on lahjoittanut ystävyysjärjestömme Eesti Üliõpilaste Selts. Rapiirin käytöstä säädellään osakunnan rapiiriohjesäännössä.

Osakunnan harrastus-, ansio- ja kunniamerkit

Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan merkkejä ovat harrastus-, ansio- ja kunniamerkki.

 
Osakunnan säännön 45§ mukaan osakunnan ansiomerkin voi yleiskokous myöntää pitkäaikaisesta toiminnasta osakunnan hyväksi tai ansiokkaasta toiminnasta osakunnan tavoitteiden edistämiseksi.
 
Osakunnan säännön 44§ mukaan osakunnan kunniamerkin voi yleiskokous myöntää erityisen suurista ansioista osakunnan tavoitteiden edistämisessä.