Tapahtuma

Teatteriexcursio: Ensimmäinen tasavalta

09.09.2023
18:30
Suomen Kansallisteatteri

Syksyn ensimmäisellä kulttuuriexculla 9.9. suuntaamme Suomen Kansallisteatteriin nauttimaan Ensimmäinen tasavalta -näytelmästä. Näytös alkaa klo 19.00 ja tapaamme ensin Kansallisteatterin edustalla klo 18.30. PPO kustantaa osan lipun hinnasta ja omakustannukseksi jää 11€. Maksutiedot lähetetään osallistujille myöhemmin.

HOX! Ilmoittautuminen on sitova! Ilmoittauduthan 1.9. mennessä! 
Ilmoittaudu täällä: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScqXKPfONHyu0iD6qWrF_whwdAZR_6I7xweSWdQ3K_bQVpkyw/viewform
Näytelmän esittely:
 
Kansallisteatterin pääohjaaja Esa Leskisen kirjoittama ja ohjaama Ensimmäinen tasavalta on kertomus siitä, kuinka tsaarin vallan alla viruvasta, Euroopan takapajuisimmasta sääty-yhteiskunnasta vähitellen muotoutui demokraattinen, moniäänisyyttä ja oikeusvaltioperiaatetta kunnioittava Suomi. Musiikkipitoinen dokumenttiesitys on eeppisten mittasuhteiden draama, joka kattaa yli puoli vuosisataa suomalaista historiaa. Esitys perustuu kokonaisuudessaan autenttisiin lähteisiin: muistiinpanoihin, päiväkirjoihin, kirjeisiin ja aikalaiskuvauksiin. Se kurkistaa kabinetteihin ja historian julkisivujen taakse ja näyttää, kuinka hiuskarvan varassa voivat olla asiat, joita pidämme arkisina itsestäänselvyyksinä.
Esityksen näkökulmahenkilönä on Suomen ensimmäinen presidentti ja tasavaltaisen hallitusmuodon luoja (sekä Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan kunniajäsenKaarlo Juho Ståhlberg (1865‒1952), jonka kuolemasta tulee tänä syksynä kuluneeksi 70 vuotta. Suomalainen kansanvalta ja parlamentarismi henkilöityvät kenties enemmän kuin kehenkään muuhun juuri Ståhlbergiin ‒ stoalaisen tyyneen valtiomieheen, jonka ansiot ovat ihmeen vaivattomasti unohtuneet sankaritarinoiden varjoon.

Tulevia tapahtumia

Ei muita tapahtumia

Ajankohtaista

9.1.2024

Pohjalaisten Tanssikerhon kausikurssit alkavat 16.1

Lue lisää

9.1.2024

Pohjalaisten Osakuntien Laulajat: avoimet harjoitukset & koelaulut 15.1 ja 22.1

Lue lisää